Nejnovější

5

autor: berysha


Nejlépe hodnocená

table

autor: vitavecera

hodnocení: 1,8 / 4x


Kalendář akcí

[ všechny akce šipka ]

03.07.2018

Nerezové dřezy – Čištění a údržba se vám odmění výrazně delší životností!

Autor: Jolana Holáňová

Nerezové dřezy – Čištění a údržba se vám odmění výrazně delší životností!

Kvalitní nerezové dřezy bývají často vyrobeny z chromniklové potravinářské oceli 18/10. Jsou určeny výhradně ke kuchyňskému použití a při správné údržbě si dokáží dlouho zachovat svůj zánovní vzhled. Ač je nerez velmi kvalitní a odolný materiál, jeho nevýhodou je, že se na něm usazuje vodní kámen a bývají na něm vidět zaschlé kapky a otisky prstů.


Je péče o nerezové dřezy opravdu tolik náročná?

Předejít usazování vodního kamene lze pravidelnou péči, která není nijak náročná. Stačí, když po každém použití dřez omyjete běžným saponátem a vytřete do sucha hadříkem z mikrovlákna.

Pro očistu nerezových dřezů jsou určené i speciální lešticí pasty od výrobců dřezů (například čisticí pasta od Franke), jež celý povrch nejen vyčistí, ale zároveň na něm vytvoří ochranný film, který ho zakonzervuje a zabrání usazování vodního kamene. K čištění dřezu rozhodně nepoužívejte suché písky, ty by mohli jemný povrch nerezu poškrábat.

Kvalitní dřez je dražší a má tlustší plech

Základním kritériem výběru kuchyňského dřezu by měla být tloušťka plechu, jež se pohybuje mezi 0,5 až 1,4 mm. Dřezy, jejichž tloušťka plechu je v rozmezí od 0,7 až 1,4, jsou velmi kvalitní a této kvalitě bude odpovídat i cena. Dřezy, jejichž plech dosahuje tloušťky okolo 0,5 mm, budou velmi levné, ale zároveň náchylnější k mechanickému poškození, jako je poškrábání, zrezivění nebo promáčknutí.

Do tenkostěnných dřezů může být navíc obtížné nainstalovat kuchyňskou baterii, která se v nich může viklat a nemusí dokonale těsnit.

Co způsobuje rezivění?

Při čištění nerezových dřezů se vyvarujte používání kovových drátěnek, kvůli kterým mohou na plechu vznikat drobné rezavé skvrnky (tzv. přijatá rez). Na vzhled nerezových dřezů má velký vliv také kvalita vody.

Pokud voda obsahuje velké množství železa, mohou se na nerezu tvořit šedé skvrny, jež vypadají, jakoby dřez začal korodovat. V případě vysoké koncentrance minerálů nebo příliš měkké vody se zase na dřezu může objevit jemný bílý povlak. I těmto nepříjemnostem lze předcházet vyčištěním a osušením dřezu po každém použití a jeho ošetřením pomocí ochranné čisticí pasty přibližně jednou týdně.

Jak je rozhodně nepoužívat?!

Nerez je extrémně odolný materiál. Nevadí mu teplotní šoky. I přesto je dobré neodkládat na něj horké hrnce, použijte raději krájecí prkénko nebo podložku. Hrnce sundané přímo ze sporáku mohou mít totiž teplotu až 600 °C. Dřez také nepoužívejte jako podložku pro krájení potravin nebo pro sekání či naklepávání masa. Místo toho vždy použijte prkénko.



« Zpět

reklama
reklama
Plavby VEGA TOUR
reklama
NICE MAGAZINE
Plavby VEGA TOUR